23 Ekim 2007 Salı



Haute Cuisine, Fransızca'daki sözcük anlamı ile "yüksek mutfak", döneminin en büyük şef aşçılarından olan Antoine Careme'in etkisi ile, Napolyon Fransa'sında ortaya çıkan bir pişirme biçimidir ve Auguste Escoffier tarafından geliştirilmiştir. Geleneksel Fransız yemek pişirme tekniklerinin arıtılması ve mutfak anlayışının, köklü bir şekilde yeniden yapılandırılmasıdır.

Not : Yemek ve Kültür Dergisi 1. sayısından alınmıştır. syf.18 Ç.N.

Yani, mutfak için bir Rönesans'tır. Belki her mutfağın kendi içinde yapması gereken bir yenilenme, kabuğundan sıyrılma, örümcek ağlarından kurtulma, sesini duyurma şeklidir.

Bizler de, çok daha önce mutfağımıza sahip çıkıp, benzer bir yenilenmeyi hayata geçirmiş olsaydık, kendimizi çoktan Dünya'ya kabul ettirmiş olurduk. Ama hiçbir şey için geç değil... Bizim mutfağımızın bir çok penceresi var. Bu pencerelerden birini diğer ülke mutfaklarına, birini yaratıcılığa, birini yüksek vizyona ve birini de yenilikçiliğe doğru açarsak, esen rüzgarlarla, birbirine karışan kokularla, bir yüksek mutfak yaratmamak mümkün değil...

Hiç yorum yok: